ponedeljek, 19. januar 2009

Signali (elektronika na maketi III.)

Ker so se pojavile želje po opisu elektronike na maketi, objavljam tudi opise vezij ki sem jih uporabil. Z linki na levi strani pridete do opisa posameznega vezja.
Vprašanja pa lahko postavite v komentarjih in se bom potrudil odgovoriti.

Zadnje vezje, ki ga predstavljam danes pa so signali na maketi. Signali se v grobem delijo na likovne in svetlobne in slednje uporabljam jaz. Bolj sovpadajo z vozim parkom, ki je epohe 5.

Shema:


Blokovni diagram:

Shemo sem dobil na tej strani (avtor: Rob Paisley) in si zanj kmalu naredil vezje. Signal lahko naenkrat prikazuje eno mirno luč in sicer zeleno, rumeno ali rdečo. Seveda se vse prižiga avtomatsko.

Za osnovo imam nekako SŽ signale, ker pa jih na trgu ni sem se moral zadovoliti z Viessmanovimi DB signali. Osnova bom ista, predelal pa bom prednjo ploščo signala tako, da bodo luči razporejene po vertikali in verjento bodo 4.

V shemo sem si dorisal tudi še en dodatek, ki mi bo vžgal četrto luč in bo signaliziral počasno vožnjo. To ledico bom užigal s tipko (mogoče pozneje lahko tudi z računalnikom), ko pa vlak prevozi signal in užge rdečo luč, se ta (dodatna rumena) ugasne.

Dopolnjeno shemo bom dodal pozneje, ko jo bom digitaliziral.

Ploščica:

Ploščico sem si naredil tako da jih lahko vežem v 'neskončno' vrsto. Je še kar majhna, obstaja pa tudi možnost da jo predelam v smd verzijo, kar bo še manjše. Signale pa proži detektor zasedenosti, ki je na shemi simboliziran s stikalom.

Če bo zanimanje za ploščice, se lahko zmenimo in jih naredim. Lahko samo ploščice ali pa celotno vezje.
Če vas kaj zanima lahko vprašanje zastavite pod komentar in jaz se bom potrudil in naj odgovoril.

Album štromarije, brez watermarkov.

6 komentarjev:

  1. hei!ali mogoče veš kako bi izgledalo vezje,če bi naredil princip andrejevega križa,ko bi se vlak približal cesti, ki prečka železnico,bi se prižgala rdeča luč, ko bo se oddaljil pa zelena.uporabil pa bi fotoupore (ko bi vlak prekinil prvi snop svetlobe, bi zagorela rdeča lučka,ko pa drugi pa zelena)?

    OdgovoriIzbriši
  2. tule: http://home.cogeco.ca/~rpaisley4/GC04.html je vezje ki prižge andrejev križ na isti princip kot ga opisuješ.
    Če te prav razumem pa bi ti rad naredil cestni semafor (?) ki bi bil zelen ko ne bi bilo vlaka, ko pa bi se približeval pa bi bil rdeč dokler ne gre vlak mimo? Sprašujem ker se sam namreč z uporabo semaforja na nivojskem prehodu z železnico še nisem srečal.
    lp

    OdgovoriIzbriši
  3. Ja rada bi naredila princip cestnega semaforja. Ko vlaka ne bi bilo bi svetila zelena luč, ko pa bi se vlak približal pa bi se prižgala rdeča luč.lp

    OdgovoriIzbriši
  4. Takšno vezje moram izdelati za faks, studiram matematiko in tehniko na pedagoški fakulteti. Pri tehniki moramo izdelati vezje, ki bi ga potem lahko v osnovni šoli učencem predstavili in bi jim bilo zanimivo. Profesor mi je rekel da moram uporabiti rdečo in zeleno luč. Če bi uporabila samo rdečo luč bi uporabila fotoupore in ko bi vlak prekinil snop svetlobe bi se prižgala rdeča luč, nevem pa kako bi naredila vezje, da bi se potem rdeča luč preklopila v zeleno. Mogoče s pomočjo digitalne elektronike? Nimam ideje. Zato sem se obrnila nate, če ti imaš ti mogoče kakšno idejo. Lp

    OdgovoriIzbriši
  5. Dosti enostavno vezje obstaja tudi na tej strani do katere sem ti podal link. In sicer shema pod naslovom "Search Light Type Signal 555 - No Approach" na linku: http://home.cogeco.ca/~rpaisley4/SimpleSignal.html
    za samo en semafor ne potrebuješ R1 in D1. Namesto stikalo "detect input" uporabiš fototranzistor(!), s fotoupori bi bilo zadevo težje sestaviti. Vse ostalo v principu ostane enako. No za detekcijo bosta potrebna dva fototranzistorja, vsak na eni strani potnega prehoda, razmaknjena sta pa lahko največ za dolžino najkrajšega vlaka, da se ne prižge zelena, ko je vlak še na prehodu, kar bi se zgodilo, če bi bil vlak krajši od razdalje med njima. No, to lahko tudi rešiš s dodajanjem več tranzistorjev.

    OdgovoriIzbriši